Een toost op je kampeervakantie in de Ardennen

Als je wil kamperen in de prachtige, ongerepte natuur is het een uitstekend idee om te kiezen voor een camping in de Belgische Ardennen. De prachtige fauna en flora laten je helemaal tot rust komen. Je kan er terecht voor een actieve “doevakantie” of een ontspannende “relaxvakantie”. En bovenal is het de ideale plek voor een onvergetelijke “biervakantie”.

Bierroutes

De Belgen worden niet enkel geassocieerd met de lekkerste frieten. Ze hebben immers ook een zeer rijke en gevarieerde biertraditie. Vooral in Wallonië worden de bierbrouwerijen gekoesterd als een onmisbaar erfgoed. Laat je verleiden tot een bezoekje aan een van de vele ambachtelijke brouwerijen die je vaak vindt in de directe nabijheid van een traditionele herberg of kroeg. Er zijn zelfs een aantal uitgestippelde routes die je naar de meest bekende brouwerijen leiden van onder andere Val Dieu en Vervifontaine. Je kan er terecht voor interessante rondleidingen en heerlijke proeverijen.

Traditionele bieren

De Ardennen zijn beroemd om heel wat typische gerechten en specialiteiten. De verscheidenheid aan bijzondere bieren is hiervan wellicht het mooiste voorbeeld. Met trots geven de meesters-brouwers uitleg over de wijze waarop de lokale bieren worden gebrouwen met verse ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Enkele voorbeelden van Ardense traditionele bieren zijn:

  • La Chouffe: blond of donker bier met fruitige smaak (brouwerij D’Achouffe)
  • Lupulus: blond bier met 8,5% alcohol (brouwerij Les 3 Fourquets)
  • L’Amélie: bosbessenbier (brouwerij Dentrembleur)

Leuke Activiteiten in de Belgische Ardennen

Bier op een Ardense camping

Op vrijwel iedere camping in de Ardennen vind je lokale bieren op de menukaart. Vaak worden rondleidingen aan brouwerijen in de streek georganiseerd en aangeboden door de campingbeheerder. Er vinden bijvoorbeeld ook bierproeverijen plaats waarbij enkel streekgebonden bieren worden aangeboden. Je kan er dan kennismaken met donkere, blonde en/of fruitige biersoorten die je niet alleen kan proeven, maar waarover je ook nog heel wat leuke informatie krijgt. Vergeet ook zeker niet een bezoekje te brengen aan een trappistenavond waar je met live muziek en een lekkere barbecuemaaltijd optimaal kan genieten van je vakantie. Kies wel best voor een dergelijke activiteit op de camping waarop je verblijft of eentje in de buurt zodat je er op een verantwoorde manier naar terug kan keren. Bier is namelijk niet alleen maar lekker, het is en blijft natuurlijk een alcoholische drank. Een onderonsje met de lokale “police” of een struikelpartij over diverse tenten is niet meteen een leuke afsluiting van je bieravond, toch?

BrianEen toost op je kampeervakantie in de Ardennen

Leave a Comment