Festivalcampings: do’s en vooral dont’s

Kamperen is leuk. We gaan er niet voor niets ieder jaar weer met z’n allen op uit om te genieten van een vakantie met de tent of de (sta)caravan. Er is echter een grote groep van (overwegend) jonge kampeergasten die jaarlijks hun tenten opslaan op een camping van een of ander festival. Hier gelden vaak specifieke (veiligheids)maatregelen waarbij ook duidelijk wordt aangegeven wat je wel en vooral, niet mag meenemen.

Veiligheid voor alles

Als je naar een festival gaat, wil je feesten. Je wil genieten van alles dat er te zien, te horen en te beleven is. En je wil dat vooral in een veilige en verantwoorde omgeving. Om de enorme aantallen van bezoekers en campinggasten in goede banen te leiden, gelden er duidelijke spelregels. Vooral op de campings worden de nodige voorzieningen getroffen. Er zijn dan ook vaak heel wat verboden die niet gelden op een andere, reguliere (familie)camping. Om te vermijden dat je bij je aankomst heel wat spullen moet afgeven (die je meestal niet terugkrijgt), kan je maar best de volgende tips doornemen.

Niet toegestaan

Iedere festivalcamping heeft haar eigen regels en voorschriften. Kijk steeds goed naar de informatie die je hebt gekregen bij je reservering om na te gaan of er bepaalde zaken niet zijn toegestaan. Enkele (veel) voorkomende beperkingen of verboden zijn:

  • muziekinstallatie: een eenvoudige radio met cd-speler zal geen kwaad bloed zetten, maar een megablaster die de graszoden rondom je tent laat loskomen, zal op minder begrip kunnen rekenen
  • alcoholische dranken: deze worden meestal zonder pardon in beslag genomen bij de ingang van de camping
  • vuurwerk, barbecue, andere brandgerelateerde voorwerpen: het is de bedoeling dat je op de festivalweide in “vuur en vlam staat”, maar dat geldt niet voor de camping. Alle mogelijke risico’s op brandgevaar worden strak opgevolgd. Neem voor de koude nacht dan ook een extra deken mee, want een kampvuur is “not done”
  • drugs en wapens: natuurlijk niet toegestaan; geldt overigens niet alleen op de camping, maar eigenlijk zo een beetje overal. Wees er op bedacht dat een arrestatie niet enkel vervelend kan zijn, maar je ook nog heel wat geld (boete) kan kosten
  • te veel contant geld: bij de meeste festivals worden voldoende mogelijkheden voorzien om geld af te halen aan een bankautomaat. Denk eraan: wat je niet bij je hebt, kan je ook niet verliezen of kan niet gestolen worden

Wat mag je dan wel meenemen? Alle noodzakelijke kampeerspullen (tent, slaapzak, water, eten, …) en vooral heel veel plezier!

 

BrianFestivalcampings: do’s en vooral dont’s

Leave a Comment